Gépjármű biztosítások a koronavírus alatt

2020. március 19.

A koronavírus-járvány terjedésének fékezése érdekében módosult a Kormányhivatalok működési rendje, az okmányokat kizárólag postai úton küldik ki az ügyfeleknek. Az eljárás miatt előfordulhat, hogy a gépjármű átírással kapcsolatos ügyintézés hosszabb időbe telik, esetleg akadályba ütközik.

A biztosítók működését szabályozó jogszabályok nem változtak, így a gépjármű biztosítási ajánlatok befogadásával, kötvényesítésével kapcsolatban ezeknek megfelelően kell továbbra is eljárni.

  • A Magyarországon még forgalomba nem helyezett járművekre kötött kötelező esetén az ajánlat beérkezését követően a biztosító megkísérli a jármű beazonosítását a központi nyilvántartásban. Amennyiben ez sikertelen, az ajánlatot a 13. napon elutasítják. Az elutasított ajánlatot újra kell kötni! Ekkor a tulajdonszerzés dátumára visszamenőlegesen fedezetlenségi díjat számolnak fel. Ez naponta 600-800 Ft személykocsik esetében! Teherautóknál 800-1500 Ft!
  • Használt jármű vásárlásakor/üzemben tartó változáskor kötött szerződések esetében, amennyiben a biztosított jármű átírása a jogszabályban meghatározott 30 napon belül nem történik meg, a szerződést törlik. Ebben az esetben is él a fedezetlenségi díj, de itt már 30 napra…

Fentiek miatt kérek mindenkit aki most vesz autót, hogy a lehető leghamarabb gondoskodjon a kötelező biztosítás megkötéséről, valamint a tulajdonosi/üzembentartói jogviszony rendezéséről.